Prijavite se   Portal   Chat    Forum    Registruj se    Pretraga    FAQ

Forum » Zabava » Zanimljivosti » Biljni svet
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1 Post ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Kako se sade ruze?
 Post Poslato: Čet Feb 12, 2009 1:46 am 
OffLine
Korisnikov avatar

Pridružio se: Čet Jan 29, 2009 3:11 am
Postovi: 761
---------

Sponsored Links

Slika
-BIRANJE SADNICE-

Izbor sadnice ruže, za svaku pojedina- čnu baštu, nije tako jednostavan posao kako izgleda. Često, jedina stvar koju unapred znamo pre nego odemo u kupovinu je - boja. Međutim, ako hoćemo da nam ruža bude zdrava i lepa, kao ona iz kataloga, ima još dosta važnih stvari na koje moramo da mislimo.

Pre svega, moramo da obratimo pažnju na lokaciju na kojoj nameravamo da posadimo biljke. Taj prostor mora biti najmanje pet sati na suncu dnevno, ne sme biti zaklonjen, jer će slobodna cirkulacija vazduha smanjiti rizik od pojave oboljenja kao što je čađava pegavost. Zemljište mora da bude dobro drenirano i nađubreno sa dosta organske materije. Takođe voda mora biti dostupna, jer od redovnog zalivanja zavisi zdravlje ruže i dužina sezone cvetanja. Količinu i vrstu ruža potrebno je uskladiti sa veličinom raspoloživog prostora, da nam se ne desi da nam biljka preraste odabranu lokaciju ili da zbog malog prostora, unapred kupljenu količinu posadimo previše blizu.

Sledeća stvar na koju moramo da mislimo je vrsta ruže koju želimo da posadimo. Da nam se ne bi desilo da nas dobro upućeni prodavac zatekne sa gomilom pitanja, dobro bi bilo da unapred razmislimo o nekim bitnim stvarima. Pre svega, to je boja ruže, koja osim što nam je omiljena, trebalo bi da se uklapa i sa okolnim biljkama. Dalje, trebalo bi nešto da znamo i o dužini sezone cvetanja ruža. Postoje vrste ruža koje cvetaju samo dve - tri nedelje godišnje do onih koje cvetaju celu sezonu. Zatim je bitno da odlučimo hoćemo li ruže sa mirisnim cvetovima ili ne. Dalje, da li su nam potrebne ruže koje su pogodne kao rezano cveće. Moramo da odredimo i namenu naše ruže, zato što postoje žbunaste ruže pogodne za živu ogradu, penjačice, minijaturne ruže itd. Ako se odlučimo za penjačicu, moramo imati strukturu u bašti uz koju će biljka da se penje. Nažalost, sve ove osobine nećemo naći u istoj biljci i zato je neophodno da pravimo kompromise.

Kada odemo u rasadnik ili prodavnicu naići ćemo na još jednu dilemu. Ruže se uglavnom prodaju kao sadnice golog korena ili kao kontejnerske sadnice.
Sadnice golog korena su biljke u stanju mirovanja, koje se transportuju u hladnjačama i oko korena nemaju supstrat već su obmotane plastičnom folijom. Ovako pakovane sadnice se mogu slati poštom, a stabljike su im prekrivene sa voskom, koji ne treba skidati jer se on razgrađuje kada ruža krene sa rastom. Svaka sadnica mora imati dobro i skladno razvijen korenov sistem i 2-3 snažne, neoštećene stabljike. Izbegavati biljke koje su već poterale mlade i blede izdanke. Sadnice golog korena se sade odmah po kupovini, a ako morate odložiti sadnju, stavite ih u rupu i koren zatrpajte zemljom (tzv. utrapljivanje).
Kontejnerske sadnice se prodaju u saksijama i mogu se saditi skoro u bilo koje doba godine. Najvažnije je da je biljka zdrava i razvijena.
Slika

Slika
-SAĐENJE-

U zavisnosti od izabrane sadnice razlikovaće se i vreme i način sađenja ruža. Sadnice sa golim korenom je najbolje kupovati i saditi u drugoj polovini jeseni, dok kontejnerske možemo saditi u bilo koje doba godine. Razmak između sadnica je vrlo bitan. Prebliza sadnja onemogućava cirkulaciju vazduha i stvara preduslove za pojavu oboljenja. Preporučuje se rastojanje od oko pola metra, ali grmolike ruže zahtevaju veći (do 1,2 m) a minijaturne ruže manji (oko 30 cm) razmak. Ovakve informacije možemo naći i na pakova- njima ruža.

Moramo pripremiti za sadnju i samu sadnicu. Ruži golog korena moramo orezati sve oštećene delove korena. Na nadzemnom delu ostaviti samo 3-4 najjače grane i skratiti ih na 4-5 pupoljaka. Odseći svaku granu tanju od olovke. Pre sadnje potopiti koren u vodu i ostaviti ga nekoliko sati. Kod kontejner-skih sadnica potrebno je prstima rasčešljati koren i orezati svo suvišno korenje.

Nakon toga, potrebno je iskopati rupu, široku i duboku dovoljno da se komotno smesti korenov sistem biljke. Izmešati sa iskopanom zemljom pregoreli stajnjak ili kompost, staviti ružu u rupu i lagano puniti rupu napravljenom mešavinom. Mesto grananja mora ostati ispod nivoa zemljišta. Na kraju lagano utabati zemlju i zaliti.
Kod penjačica je važno da ne sadimo ružu odmah uz oslonac već da je odmaknemo oko 40 cm, naročito ukoliko je oslonac zid. Samu sadnicu, pod uglom od 45°, usmerimo ka osloncu. Kada sadimo ružu stablašicu obavezno moramo obezbediti oslonac u vidu štapa.
Slika
-OREZIVANJE I DEO-

Godišnje orezivanje je najvažnija mera nege kada je reč o ovoj vrsti biljaka.
Kada se delovi stabljike orežu, biljka usmerava svoju energiju ka proizvodnji novih grana i listova. Ako se pravilno primenjuje, ova mera je bitna i za održavanje zdravlja same biljke, samim tim što se uklanjaju stare i bolesne i podstiču na rast novi i zdravi izdanci. Neorezivane biljke vrlo brzo postaju neugledno i zamršeno klupko, međusobno isprepletenih starih i novih grana koje vrlo slabo cvetaju.
Slika
Postoji nekoliko principa orezivanja koji se mogu primeniti na sve ruže a to su:

- ukloniti sve suve, oštećene ili obolele grane. Orezati odmah iznad zdravog pupoljka ili ukloniti celu granu.

- ukloniti slabe i tanke grane. One najverovatnije neće proizvesti cvetove a oduzimaće energiju cvetonosnim granama.

- ukloniti grane koje se ukrštaju i koje rastu ka unutra onemogućavajući prodor svetlosti i vazduha.
Alat koji nam je potreban za ovaj posao su male i velike oštre makaze i dobre rukavice.

Postoji više vrsta ruža kod kojih se ne orezuju stare grane na isti način i ne cvetaju u isto vreme. Tako npr.čajevke daju cvet na novim granama i cvetaju celu sezonu, dok neke vrste starinskih ruža cvetaju samo jednom, u kasno proleće, i daju cvetove na prošlogodišnjim granama. Ako ih orežemo u rano proleće, kao što bi to učinili sa čajevkama, cvetaće vrlo slabo. Upravo zbog ovih razloga metode orezivanja se razlikuju u zavisnosti od vrste ruže.
Prilikom rezanja uvek treba praviti gladak, kos rez iznad pupoljka koji je okrenut prema spolja odnosno prema pravcu u kome želimo da nam raste dotična grana.

Viša strana kosog reza treba da bude iznad pupoljka oko 5 mm. Grane koje se suše treba orezati do zdravog dela što se može prepoznati po boji središnjeg dela grane koja treba da bude bela.
Sve ruže se orezuju u periodu mirovanja odnosno između jeseni i ranog proleća kada prođe opasnost od mrazeva. Ukoliko su zime duge i hladne orezivanje obavljati u proleće . Neke vrste ruža kao što su to žbunaste ili penjačice mogu biti lagano skraćene u jesen da bi ih zaštitili od snega i vetra ali u proleće treba obaviti glavno skraćivanje, kako bi uklonili smrznute grane, budući da vrh orezane grane prvi smrzne.
Na našu sreću, ruže su veoma ot****e biljke koje se stalno obnavljaju tako da par pogrešnih orezivanja, sve dok je ona zdrava, neće naneti veliku štetu. Naravno, to “uhodavanje” ne bi trebalo da traje suviše dugo.
Slika
-OREZIVANJE II DEO-

Postoji velika grupa ruža koje cvetaju cele sezone i čije orezivanje obično počinje u rano proleće. One proizvode cvetove na novim granama. Drugu grupu čine one ruže koje cvetaju samo jednom i to u proleće, proizvode cvetove na prošlogodišnjim granama, pa se zato orezuju posle cvetanja.
Slika
-Hibridne čajevke

Sa orezivanjem početi uklanjanjem suvih, oštećenih, obolelih i slabih grana kao i onih koje rastu ka centru žbuna. Takođe, potrebno je orezati sve grane koje rastu prema vani ili prema centru žbuna narušavajući izgled biljke. Ostaviti 3-5 zdravih grana po biljci, koje se orezuju na 3 zdrava pupoljka od zemlje.

-Floribunde

Floribunde su mnogo bujnijeg rasta od hibridnih i zahtevaju umerenije orezi- vanje. Osnovni principi orezivanja važe i za ove ruže i treba ih pratiti u potpuno- sti. Preostale zdrave grane prorediti i odseći na visinu od oko 30–ak cm, iznad spoljašnjeg pupoljka. Bujne sorte mogu ponekad zahtevati snažnije orezivanje da bi obnovili visok rast koji može biti oštećen snažnim vetrovima.

-Minijaturne

Možemo ih orezivati nežno, samo zbog održavanja forme biljke, ali postoji i drugi način kada ih orezujemo kao i čajevke i floribunde.

-Stablašice

Orezuje se samo žbun na vrhu glavne grane i to u proleće, slično kao i čajevke i floribunde. Cilj je održavanje ujednačene krošnje skraćivanjem glavnih grana na 20 cm a bočnih na 1/3 dužine.
Slično sa prethodnim vrstama se orezuju i polijante.

-Žbunaste

Ovo je vrsta ruža koje će obilno cvetati i bez formalnog orezivanja. Mogu se orezati samo suve i stare nereproduktivne grane, zatim obolele i slabe i one koje se ukrštaju, kako bi ih održali zdravim. Odrasle žbunove ruža koje stalno cvetaju, mogu se pred kraj zime nežno orezati, pre svega zbog oblikovanja biljke. Žbunove koji cvetaju samo jednom orezati posle cvetanja.

-Penjačice

Orezivanje ovih ruža mora da ide uporedo sa njihovim usmeravanjem. U prve dve godine posle sadnje, orezivanje ograničiti na uklanjanje neplodnih, suvih ili slabih grana. Ostavljati na svakoj strani biljke po nekoliko snažnih glavnih grana i usmeravati ih da rastu horizontalno što podstiče cvetanje. Orezivati u rano proleće i to uglavnom bočne izdanke na glavnim granama do 10 cm dužine. Glavne grane orezivati samo ako prerasu namenjeni prostor. Samo u slučaju da ruža počne da slabi potrebno je obnoviti biljku i to tako da se skrate poneke glavne grane na oko 30 cm dužine.

-Puzavice

Puzavice se orezuju posle cvetanja s obzirom da cvetaju samo jednom u godini ali je važno naglasiti da zahtevaju samo lagano oblikovanje. U prve dve godine uklanjati samo neproduktivne grane i skraćivati bočne izdanke na glavnim granama. Kod starijih biljaka svakih par godina uklanjati jedan broj starijih grana i zamenjivati ih novim. Mladice oblikovati što više vodoravno, kako bi se podstaklo cvetanje na novim bočnim izbojcima koji će se razviti duž glavnih grana.
Slika
-NEGA TOKOM SEZONE-

Pored orezivanja ruža veoma su važne i ostale mere nege da bi smo stvorili zdra- ve i bujne biljke, ot****e na štetočine i bolesti, iako su one dobro adaptirane na različite uslove sredine.
Slika
-Zalivanje

Ruže su biljke sa dubokim korenjem i cvetaće i u sušnim uslovima, ali za lep i bujan izgled neophodno je dosta vode. Zemlja oko korena treba biti vlažna ali ne samo površinski već i u dubini, tako da je bolje zalivati ređe ali u većim količinama nego obrnuto. Zemljište mora biti dobro drenirano, da se osigura protok vode u dublje slojeve i izbegne zadržavanje na površini. Izbegavati zali- vanje jakim mlazom jer se tako sabija zemlja, dovodi do erozije i pojave oboljenja. Ako je to moguće, ruže zaliva- ti crevom u podnožju biljke ili koristiti sistem kap po kap, umesto rasprski- vačima koji vlaže celu biljku. Zalivanjem preko listova povećavamo mogućnost pojave oboljenja a naročito to treba izbegavati raditi po jakom suncu i u doba cvetanja.
Slika
-Đubrenje

Ove biljke su veliki potrošači hranjivih materija i zahtevaju redovno prihranji- vanje. Ako su leje pravilno pripremljene kod novih ili redovno đubrene kod starih ruža, prihranjivanje u tekućoj godini će biti relativno jednostavno. Mogu se koristiti organska i neorganska đubriva a dobro rešenje je i korišćenje specijalnih đubriva za ruže, koji su posebno izba- lansirana u skladu sa potrebama ove vrste biljke. Vreme đubrenja se uglav- nom usklađuje sa cvetanjem, tako da prvo đubrenje treba da bude pre prvog, a sledeće pre drugog perioda cvetanja. Važno je ne đubriti posle jula meseca, da ne provociramo rast novih izbojaka neposredno pre zime i niskih temperatura. Više detalja u Ishrana ruža.

-Malčiranje

U rano proleće potrebno je zemljište oko ruža prekriti slojem malča debelim oko 5 cm a koji može biti fermentisani stajnjak, komadići borove kore i sl. Malč će pomoći zadržavanju rasta korova, održavanju nivoa vlage u zemljištu a svojom razgradnjom će povećavati plodnost zemljišta.

-Uklanjanje divljih izbojaka

Divlji izbojci su mladice koje rastu iz korena ruže. Obično su svetlije boje sa sitnijim listovima i lako ih je prepoznati zato što ''rastu iz zemlje''. Oni ne daju cvetove a svojim rastom oduzimaju snagu korenu ruže i treba ih ukloniti čim se pojave. Uklanjamo ih tako što otkopamo zemlju na mestu rasta izbojka, isčupamo ga i vratimo zemlju. Odsecanje makazama na površini će ga samo ojačati i podstaći na ponovni rast. Sve izbojke na stabljici ruža stablašica takođe smatramo divljim i moramo ih odseći čim se pojave.

-Zimska zaštita

Zimska zaštita spada u važne mere nege jer velike količine snega, jak vetar i niske temperature mogu ozbiljno oštetiti ruže. Vrste ruža sa velikom krošnjom, žbunaste ruže, penjačice itd. mogu biti polomljene snegom ili vetrom i zato ih treba lagano skratiti i povezati pred zimu. Hibridne čajevke i floribunde su osetljive prema niskim temperaturama, pa im korenov vrat treba prekriti zemljom koja se u obliku humke naspe oko biljke.

-Hemijska zaštita

Mnogo oboljenja i štetočina napada ruža a neke su posebno opasne kao što su vaši, pegavost lista, pepelnica, rđa itd. Većina ovih problema može biti kontrolisana upotrebom sredstava koja se mogu naći u apoteci. Ključ za rešenje je pravovremeno identifikovanje problema, redovno prskanje i korišćenje sredstava prema preporukama proizvođača. Često se vrši i preventivno prskanje a naročito u periodu čestih promena vremena kada su ruže i najosetljivije. Sa sredstvima za zaštitu možemo kombinovati i sredstva za prihranu a važna stvar je da isprskamo obe strane lista. U cilju prevencije pojave oboljenja treba redovno sakupljati opalo lišće, grančice od orezivanja i dr. i odnositi ih dalje od ružičnjaka.
U ostale mere nege koje treba sprovoditi u ružičnjaku spadaju i sečenje tzv. slepih mladica tj. izbojaka koji se razvijaju bez vršnog pupoljka i tako nepotrebno iscrpljuju celu biljku. One se seku na polovini i iznad spoljnog pupoljka.


Vrh 
 Profil Email  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
 
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1 Post ] 

Forum » Zabava » Zanimljivosti » Biljni svet


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 0 gostiju

 
 

 
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
cron